úterý 18. října 2011

Český zázrak: invalidé už nejsou invalidy

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví vypracovalo vyhlášku, díky které se podařilo výrazně snížit počet invalidních důchodců. Podívejme se pod pokličku této nové vyhlášky.
Český zázrak: invalidé už nejsou invalidy
Zdroj: Lidovky.cz
Zdroj obrázku: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Narozdíl od zamítnuté vyhlášky, kterou MPSV vypracovalo s ministerstvem dopravy a která navrhovala blokové odměny ve výši 250 korun řidičům za sražení důchodce, nová vyhláška cílí přímo na důchodce samotné - zatím jen invalidní.

Vyhláška invalidním důchodcům nařizuje, aby se postupně uzdravovali a snižovali tak svoji úroveň invalidity. Například vozíčkáři mají lhůtu dva roky na to, aby se naučili chodit s francouzkými holemi, pak dva roky na to, aby se naučili chodit pouze o berli a nakonec dva raky na to, aby zvládli chodit bez hole a plnohodnotně se zapojit do pracovního procesu. Kdo nezvládne své uzdravování dostatečně rychle, tomu bude důchod postupně snižován za každý den prodlení.

Vyhláška je součástí strategického plánu MPSV na snižování počtu lidí, pobírajících sociální dávky a důchody. V roce 2009 se například vyplácelo 60,9mld, loni to bylo jen 47,6mld. Úspornému trendu brání starobní důchodci, kterým bylo v roce 2010 vyplaceno přes 250 miliard a kteří se stále dožívají protivně vysokého věku.

Pokud se však současný postup u invalidních důchodců osvědčí, leze očekávat, že bude podobná vyhláška vydána i pro starobní důchodce. Podlezákulisních informací je již připraven návrh, který by důchodcům starších 70 let přikazoval každé dva roky o rok omládnout a nakonec se fakticky dostat pod hranici důchodového věku.

Alternativní návrh počítá s přibalováním kyanidových kapslí ke složenkám na důchod. Na samotných složenkách by se měly objevit nápisy jako "Když můžeš dodýchat dnes, neodkádej to na zítřek", "Je čas zmizet v propadlišti dějin" nebo "Nedovolte minulosti zničit vaši budoucnost" a na poštách by se měl v období vyplácení důchodů promítat film "Tahle země neni pro starý".

Žádné komentáře:

Okomentovat