čtvrtek 9. února 2012

Ve hře o Hrad je zatím jedenáct jmen

V zájmu zalátat díry ve státním rozpočtu efektivním a pro občany nezatěžujícím způsobem se vláda rozhodla uspořádat loterii o Pražský hrad. Losy si zatím koupilo jedenáct lidí.
Ve hře o Hrad je zatím jedenáct jmen
Zdroj: Novinky.cz
Zdroj obrázku: wikipedie

Jelikož je Pražský hrad významná památka, byla i cena losů nastavena vysoko - na 100 000 korun za jeden. Aby se předešlo spekulacím, jsou losy prodávány na jméno, pouze jeden na osobu a zúčastnit se mohou pouze občané České republiky. Vzhledem k tomu, že si losy nemůže dovolit každý, bylo jich z úsporných důvodů natištěno pouze 100 a v případě, že se všechny losy prodají, bude výnos z loterie až deset milionů korun.

Z řad odpůrců loterie zaznívají hlasy, upozorňující na fakt, že Pražský hrad je tradičním sídlem hlavy státu a jeho převodem do soukromých rukou by došlo k vystěhování prezidenta pod Karlův most. Tiskový mluvčí ministerstva financí, jež loterii pořádá, nás však ujistil, že tomu tak není a že ministerští úředníci mysleli i na hlavu státu. "Součástí podmínek Hry o hrad je i podmínka, která výherci ukládá povinnost pronajímat státu prostory kanceláře prezidenta za symbolických 250 000 korun měsíčně bez poplatků."

Nakonec ještě dodává: "Ano, přijdeme sice o Hrad, ale stát tak získá okamžitě částku, která pokryje navyšování státního dluhu po dobu 40 minut a dlouhodobě ušteří nemalé peníze na údržbu. V současné ekonomické situaci je to jediné rozumné řešení."

Žádné komentáře:

Okomentovat